Kávový rituál neodmyslitelně patří k většině setkání s rodinou, přáteli nebo třeba sousedy. Pokud chcete své blízké profesionálně pohostit, měli byste ovládnout umění přípravy jednotlivých druhů kávy. Naučte se, jak udělat pravé espresso, cappuccino nebo třeba flat white a zjistěte, v jakém nádobí jednotlivé nápoje ideálně servírovat.
Jaké kávy existují a jak je správně servírovat?
V současné době existuje mnoho druhů kávy. Někteří lidé preferují jednoduché espresso, jiní naopak nedají dopustit na kombinace kávy a mléka. V každém případě se však vyplatí vědět, jak jednotlivé varianty správně připravit a jak je ideálně servírovat.
Espresso
Základním stavebním kamenem pro přípravu dalších druhů káv je ve většině případů espresso. Někteří lidé jej však milují samo o sobě. Pravé italské espresso má objem 30 ml. Jemně mletá kávová zrna se spaří odpovídajícím množstvím vody pod vysokým tlakem. Správně připravené espresso přitom kromě jiného poznáte podle pěny, které se říká crema.
Do čeho jej servírovat? Ideálně do předem nahřátého šálku o objemu 60 až 90 ml. Šálek může být vyroben z porcelánu nebo ze skla. Při profesionálním servírování by přitom tento šálek měl disponovat oblou vnitřní částí.
Caffè Americano
Základem pro Caffè Americano je buď klasické nebo dvojité espresso, které se následně dolévá horkou vodou. Objem tohoto nápoje se poté pohybuje okolo 150 ml – záleží totiž na každém, jaké množství horké vody si do hrnku dolije.
Do čeho jej servírovat? Pro servírování Caffè Americano lze využít jakýkoliv větší šálek o objemu 180 až 250 ml.
Ristretto
Při přípravě ristretta se používá stejné množství kávy jako u espressa, ale poloviční dávka vody. Ristretto tak dosahuje objemu pouze 20 až 22 ml. Díky rychlejšímu průtoku vody kávovarem vzniklý nápoj neobsahuje tolik kofeinu jako espresso.
Do čeho jej servírovat? Ristretto by se správně mělo podávat ve stejném šálku jako klasické espresso – tedy v hrníčku o objemu 60 až 90 ml.
Caffè Crema
I když název může napovědět, že se jedná o kávu s krémově našlehaným mlékem, není tomu tak. Ona crema z názvu totiž vzniká výhradně perfektní přípravou samotné kávy. Používá se 9,5 gramů hruběji mletých kávových zrn, které se spaří čtyřnásobným množstvím vody než v případě klasického espressa.
Do čeho jej servírovat? Ideální je větší silnostěnná sklenice nebo hrníček s ouškem. Objem nádoby by měl činit alespoň 120 ml.
Espresso macchiato
Základem tohoto nápoje je profesionálně připravené espresso. Na jeho povrch se následně položí lžička perfektně našlehané mléčné pěny, která má za úkol nápoj především zjemnit.
Do čeho jej servírovat? Espresso macchiato připravte do stejných šálků jako klasické espresso.
Cappuccino
Příprava cappuccina vychází z espressa, které je doplněno vyšlehanou mléčnou pěnou. Šálek poté tvoří espresso, 60 ml horkého mléka a 60 ml napěněného mléka. Cappuccino připravíte pomocí pákového, ale i plnoautomatického kávovaru, který je pro začátečníky jednodušší na obsluhu.
Do čeho jej servírovat? Pro tento nápoj je ideální porcelánový šálek o objemu 150 až 180 ml s kulatým tvarem vnitřní části. Šálek by zároveň měl mít ouško, případně jej můžete doplnit podšálkem.
Latte macchiato
Latte macchiato je na pohled velmi efektní nápoj skládající se ze tří vrstev. Postup přípravy je však poměrně jednoduchý. Nejprve se našlehá mléko a nalije se do vysoké sklenice. Přibližně po půl minutě se horké mléko oddělí od pěny a v tuto chvíli se nápoj doplní espressem, čímž vzniknou ony typické tři vrstvy.
Do čeho jej servírovat? Latte macchiato nejlépe vynikne ve vyšší průhledné sklenici. Z hlediska objemu je vhodná taková, která má objem alespoň 250 ml. Při servírování návštěvě byste neměli zapomenout přidat dlouhou lžičku na snadné promíchání.
Espresso lungo
Espresso lungo je prodlouženou verzí klasického espressa. Připravuje se sice ze stejného množství kávy, ale zároveň se používá dvojnásobné množství vody.
Do čeho jej servírovat? Použít můžete větší šálek o objemu 150 až 180 ml. Při servírování můžete hostům buď rovnou donést espresso lungo, nebo jen klasické espresso a do konvičky bokem nalít horkou vodu. Díky tomu se budou moct sami rozhodnout, jaké množství vody si do šálku nalijí.
Flat white
Pomyslným hitem poslední doby se stal nápoj zvaný Flat White, který má původ na Novém Zélandu. Základem je dvojité espresso, které se následně zalévá horkým našlehaným mlékem (podobně jako v případě cappuccina). Výsledkem je nápoj s chutí mléka, který si zároveň zachovává i výraznou chuť kávy.
Do čeho jej servírovat? Flat White nejlépe vynikne ve sklenici nebo šálku o objemu alespoň 90 ml. Nádoba může, ale také nemusí mít ouško.
Alžírská káva
Alžírská káva v sobě spojuje kávu, šlehačku a vaječný likér. Základem pro její přípravu je espresso lungo, které se následně doplní 20 ml vaječného likéru. Na povrch se poté pokládá bohatá porce čerstvě ušlehané šlehačky a celý nápoj lze dozdobit třeba čokoládou nebo kakaem.
Do čeho ji servírovat? Alžírskou kávu servírujte ideálně v silnostěnné sklenici s ouškem, která má objem od 100 do 150 ml.
Irská káva
Základem irské kávy je 100 ml čerstvě připravené silné kávy. Do ní se přidává podle chuti třtinový cukr a 20 až 40 ml ohřáté irské whiskey. Vrchní část nápoje poté zdobí kopec čerstvě ušlehané vysokoprocentní šlehačky.
Do čeho ji servírovat? Vsaďte na silnostěnnou oválnou sklenici, která disponuje minimálním objemem 200 ml.
Caffé frappé
Nejprve si připravte espresso lungo, které následně nalijte do šejkru. Přidejte 150 ml studeného mléka, několik kostek ledu a případně cukr, pokud jste zvyklí sladit. Celou směs důkladně protřepejte a výsledek je na světě.
Do čeho jej servírovat? Caffé frappé se bude vyjímat ve vysoké sklenici společně se zajímavým brčkem.
Nezapomeňte na kvalitní kávovar. Jak jej vybrat?
Aby pro vás příprava kávy byla hračka, je třeba svoji domácnost vybavit kvalitním kávovarem. Možností přitom existuje celá řada. V podstatě se však nabízí 3 základní typy, které se liší svými vlastnostmi. Jedná se o:
- kapslový kávovar,
- plnoautomatický kávovar
- a pákový kávovar.
Kapslové kávovary obvykle příliš možností nenabízejí a zároveň se z hlediska nákupu kapslí jedná o poměrně drahé řešení.
Pákové kávovary jsou vhodné pro opravdové kávové nadšence, kteří si chtějí sami pohrát s přípravou svého oblíbeného nápoje.
Plnoautomatické kávovary představují nejpohodlnější řešení, jelikož umožňují přípravu jednotlivých nápojů (včetně těch s mléčnou pěnou) stisknutím jediného tlačítka. Záleží tedy jen na vás, jakému řešení dáte přednost.